100 vins catalans que has de conèixer

Lluís Tolosa i Clara Antúnez han tornat a repetir col·laboració. Després d'haver escrit a quatre mans la Guia d'enoturisme del Pla de Bages, fa uns mesos ja, han tret una recopilació de vins catalans reconeguts internacionalment. Perquè els anomenem així? Doncs perquè aquest ha estat el criteri que els autors han utilitzat per triar els vins. Aquí no hi ha hagut un jurat a cegues ni els autors s'han dedicat ha provar vins. Senzillament, els autors han recopilat els vins catalans més ben puntuats per Robert Parker, Jancis Robinson o en els concursos internacionals de més prestigi i han elaborat la llista. Un cop feta la llista, llavors sí, han anat als cellers, per fer "la fitxa" de cada vi, per fer-hi fotografies, parlar amb els seus responsables...
“100 vins catalans que has de conèixer” és un llibre que cal tenir molt a prop, per poder consultar sempre que calgui. 
Cada fitxa ocupa dues pàgines. A l’esquerra hi ha una fotografia, o de les vinyes o d’algun responsable de la bodega. A la dreta, els autors fan un retrat de la mateixa bodega, de les persones que la porten i del vi recomanat, amb foto inclosa. El llibre ens aporta una dada molt interessant: a Catalunya només consumim un trenta per cent dels vins catalans, tot i que tenim una dotzena de denominacions d’origen. A casa nostra continua imposant-se la riojitis, amb quasi un quaranta per cent. La sentència d’en Lluís i la Clara, en la presentació del llibre, no pot ser més contundent: “La majoria de catalans no coneixem els vins catalans. I no es pot estimar allò que no es coneix”.
El pròleg de “100 vins catalans que has de conèixer” és de Salvador Cardús, que assegura que “Hem de conèixer aquests vins, i no pas limitar-nos a tastar-los”. 
Els preus dels vins són molt variables, entre 4 i 975 €, però sobresurten en quantitat els compresos entre la franja de 15 a 50 €.
Autors: Lluís Tolosa i Clara Antúnez 
Preu aproximat: 19 €
Els autors:
Lluís Tolosa (Barcelona, 1968)
És sociòleg i escriptor. Ha publicat una desena de llibres sobre vins i enoturisme, ha impartit diferents cursos i conferències sobre comunicació del vi i ha publicat més d'un centenar d'articles sobre màrqueting del vi i l'enoturisme. 
El seu llibre Vinos y Bodegas de Rioja va ser reconegut com el Millor Llibre de Vins d'Europa (Madrid, 2006) i el Millor Llibre del Món sobre Vins europeus (Pequín, 2007) i va ser finalista dels premis Best of the Best als Millors Llibres de Vins del Món (Frankfurt, 2008). 
La seva Guia d'Enoturisme de l'Empordà, traduïda al castellà, l’anglès i el francès, va rebre el premi a la Millor Guia d'Enoturisme d’Espanya (Madrid, 2012) i el premi a la Comunicació Turística del Patronat de Turisme de Girona (Lloret, 2012). 
Catalunya no és Califòrnia, el seu assaig de reflexió estratègica sobre l’oportunitat de l’enoturisme per Catalunya va guanyar el premi Best Literature Wine Book (Madrid, 2009).
Amb Clara Antúnez va escriure el 2013 la Guia d'enoturisme del Pla de Bages
Clara Antúnez (Sabadell, 1985)
És sommelier, dietista-nutricionista i màster en Comunicació i Gastronomia. Ha publicat articles i reportatges en diferents revistes i mitjans (Cupatges, Delicooks, Vitagreen), i ha participat en magazines de ràdio i al programa cuines de TV3.
A més, és coautora de la Proposta de Codi Ètic en la professió de Nutrició Humana i Dietètica, i va ser col·laboradora en l’elaboració de la Guia d’Enoturisme de l’Empordà.
Amb Lluís Tolosa ja va escriure el 2013 la Guia d'enoturisme del Pla de Bages
La seva trajectòria professional es basa sobretot en la formació i comunicació nutricional i gastronòmica i l’assessorament alimentari des de tots els punts de vista. Busca poder apropar a la població d’una manera amable la cuina, la salut i els vins.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada